Fons Verkoelen

“Ik ben op het gebied van ICT een generalist en bekijk een ICT-vraag vanuit meerdere kanten om tot het meest logische antwoord te komen in de vorm van de optimale oplossing. Daarnaast beweeg ik mij gemakkelijk binnen een organisatie, Ik spreek net zo gemakkelijk met de directie als de eindgebruiker op de werkvloer. En dat is weer belangrijk, omdat een ICT-implementatie pas dan kan slagen als zowel de directie als de gebruiker achter de gekozen oplossing staat en ervan overtuigd zijn dat gemaakte keuzes ook de juiste zijn.” En dus vult Fons Verkoelen als implementatieconsultant bij voorkeur de rol in van het mannetje met het kannetje. Door goed te luisteren, weet hij waar de prioriteiten van zijn gesprekspartners liggen. Vervolgens stelt hij een oplossing voor die optimaal voldoet aan de vraag en zo door iedereen gesteund wordt.

Het totale pakket aan wensen en eisen, vertalen naar de juist oplossing

“Als je vraagt wat mensen willen, zeggen ze in eerste instantie allemaal hetzelfde. ‘We willen dat de ICT-omgeving optimaal is ingevuld en dat iedereen probleemloos kan werken.’ Bij verder navragen echter doorzie je dat alle betrokkenen toch hun eigen specifieke wensen en eisen hebben. Zo kijkt het management vaak naar de investeringskosten, wil de ICT-afdeling een applicatie die goed te beheren is en wil de gebruiker dat de oplossing hem of haar zo goed mogelijk helpt bij het werk. Ik vind het een uitdaging om het totale pakket aan wensen en eisen zo goed mogelijk te vertalen in de juiste oplossing. ICT moet voor mij de mensen in de organisatie een meerwaarde bieden en het implementeren van een nieuwe applicatie moet nooit een doel op zich zijn. Het moet het antwoord zijn op de vragen die binnen de organisatie leven.”

Hoe zou jij het doen?

“Vaak willen opdrachtgevers de ICT-omgeving vernieuwen en verbeteren, maar weten ze niet waar ze het beste kunnen beginnen. Dat is het moment dat ik heel graag instap. Ik weet namelijk dat, als ik de vrijheid krijg om in alle rust mijn inventarisatie te doen, er uiteindelijk een resultaat wordt geboekt waar iedereen blij van wordt. De vraag ‘hoe zou jij het doen?’ hoor ik dan ook het liefst. Dat betekent dat ik het verschil kan gaan maken.”

Bemiddeling door IM-Profile

Dit is ook de wijze waarop Fons als implementatieconsultant bij zijn huidige werkgever aan het werk is, bemiddeld door IM-Profile. Fons: “WSD (begeleidt en ontwikkelt, in opdracht van gemeenten, mensen die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk, red) is een opdrachtgever die helemaal bij me past. Ik krijg de ruimte en het vertrouwen om mijn werk te doen zoals ik denk dat het gedaan moet worden. Iemand heeft mijn werk wel eens vergeleken met het maken van een punttekening. Ik trek de lijntjes tussen de  punten, waardoor de afbeelding als het ware tot leven komt als een mooi en helder eindresultaat. Een leuke vergelijking die zeker hout snijdt. Ik ben namelijk iemand die met veel plezier en enthousiasme aan het tekenen gaat. Elke keer opnieuw.”