Erik de Heus

‘Learning by doing’. Als deze manier van een carrière opbouwen voor iemand geldt, is dat wel voor Erik de Heus. Het leven in de schoolbanken was aan de jonge Erik niet besteed. En om die reden besloot hij bij een grote ICT detacheerder aan de slag te gaan. “Mijn eerste werkervaring op het gebied van ICT was letterlijk het verwerken van computerkabels. Maar dit baantje wakkerde wel mijn interesse in ICT aan. Toen ik vervolgens de kans kreeg om in leer-werk-trajecten mijn kennis en kunde op het gebied van ICT eigen te maken, heb ik daar geen moment over getwijfeld. Ik heb via training en opleiding voortdurend in mezelf geïnvesteerd en zo heb ik het vak geleerd. Dat, in combinatie met de praktijkervaring die ik bij tal van opdrachtgevers heb opgedaan, maakt dat ik inmiddels als interim ICT manager mijn weg als zelfstandig ICT professional heb gevonden.”

Zonder goedwerkende ICT-omgeving valt alles stil

In zijn rol als zelfstandig ondernemer heeft Erik dan ook inmiddels een mooi trackrecord opgebouwd waar het gaat om opdrachten en opdrachtgevers. “Het leuke is dat je als ICT consultant in principe in elke branche kan werken. Zo ben ik werkzaam geweest voor een bank, een zorginstelling, maar heb ook invulling gegeven aan de ICT behoefte van een productiebedrijf. En hoewel elke organisatie een specifieke ICT vraag heeft, zie je dat ze een ding gemeen hebben. Zonder een goed werkende ICT omgeving ligt alles stil.”

 

Inhuur als toegevoegde waarde

De vraag naar specialisten zoals Erik die de vertaalslag kunnen maken tussen ICT en de werkvloer is groot. Erik: “Technologie is inmiddels onmisbaar bij heel veel bedrijfsprocessen. De inzet van ICT is zinloos als het geen waarde biedt voor een afdeling, consument of gebruiker. Dus is het belangrijk om de juiste vertaalslag tussen ICT en de wensen en eisen van de mensen op de werkvloer te kunnen maken. Daar bieden wij als ingehuurde Business consultants een belangrijke toegevoegde waarde. Niet in de laatste plaats omdat de kennis en kunde van interim-consultants vaak up to date is. En dat moet ook aangezien de ontwikkelingen snel gaan en de vraag voortdurend veranderd. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het security-vraagstuk of de privacywetgeving. Aandachtsvelden die vaak een snelle en vakkundige benadering vereisen.”

 

 

Het beste van twee werelden

“Eigenlijk is ICT vaak de aanjager van veranderingsprocessen en vice versa“, vervolgt Erik. “En dat maakt ons werk leuk en waardevol. Persoonlijk vind ik het prettig om steeds in een andere organisatie te werken. Ik heb er dan ook geen moment spijt van mijn keuze om als ZZP’er aan het werk te gaan. Waarbij het leuk is om vermelden dat het Wendy van Keulen (huidige directeur van IT-Profile, red)  degene was die mij in een vorig arbeidsleven overhaalde om als ZZP’er aan de slag te gaan. En nu werk ik dus met veel plezier onder andere via IT-Profile. Een leuke opdrachtgever die de klant altijd centraal stelt maar ook oog heeft voor de degene die ze de klus toevertrouwen. Ze ondernemen met de menselijke maat en dat staat me erg aan. Zo organiseerden ze tijdens de corona-crisis een sessie voor hun medewerkers waarin we digitaal met elkaar konden netwerken, ervaringen uit konden wisselen en kennis konden vergroten. Dat zijn momenten dat ik als ZZP’er, toch het gevoel heb onderdeel uit te maken van groter geheel met leuke collega’s. Dan heb je dus eigenlijk het beste van twee werelden.”