ICT en data belangrijke pijlers onder de wondere wereld van De Efteling

“Vroeger creëerden we onze wereld vol wonderen door de inzet van ouderwetse techniek in combinatie met de gastvrije en enthousiaste manier waarop onze medewerkers invulling gaven aan een geweldige parkbeleving. Gelukkig is dat laatste nog altijd zo. Dagelijks zijn onze mensen voor en achter de schermen druk n de weer om het onze gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken. De traditionele techniek is anno 2022 echter grotendeels vervangen door een efficiënte inzet van ICT, automatsering en data-management. Het zijn belangrijke pijlers die er voor zorgen dat ‘De wereld vol wonderen’ elke dag opnieuw optimaal kan worden ervaren. Niet alleen door de bezoekers van het park, maar ook door de gasten in het hotel en het vakantiepark alsook door de gasten die gebruik maken van de professionele evenementenlocaties. Onze gasten moeten optimaal genieten en wij willen daar zo goed mogelijk voor zorgen. Elke dag opnieuw.”

Profiteren van de mogelijkheden die de 'digitale wereld' de 'wereld vol wonderen' biedt

Michael Kayen, Purchasing Manager binnen de Efteling spreekt ook namens zijn collega Gido IJpelaar, die als programmanager IT & Digital, verantwoordelijk is voor de invulling voor ICT en data-management binnen de Efteling. IJpelaar geeft leiding aan een kleine 60 collega’s die, in nauw contact met andere afdelingen, er voor zorgen dat iedereen zo optimaal mogelijk profiteert van de mogelijkheden die de ‘digitale wereld’ de ‘wereld vol wonderen’ te bieden heeft. IJpelaar: “We zijn voor een breed aantal digitale producten en diensten verantwoordelijk. Kijkend naar onze gasten moet je denken aan de technische ondersteuning van websites en Efteling app. Maar we zorgen er bijvoorbeeld ook  voor dat onze bezoekers door het hele park WIFI kunnen gebruiken. Daarnaast bieden we met ICT ondersteuning aan onze collega’s die verantwoordelijk zijn voor P&O, financiën en logistiek en zetten we data-analyse in om bepaalde processen in de bedrijfsvoering goed te kunnen monitoren en sturen.”

De inzet van ICT en automatisering is onontbeerlijk

Kayen: “Een bedrijf als de Efteling kan alleen maar de verwachtingen waarmaken, als ook achter de schermen alle processen goed verlopen. Medewerkers moeten worden ingeroosterd, de inkopen moeten goed en tijdig worden gedaan en we moeten onderhoud en reparaties aan attracties natuurlijk zo logisch mogelijk inplannen. We ademen daarbij zoveel mogelijk mee met de seizoenen. We kijken bijvoorbeeld sterk naar vakantieplanningen, vrije dagen, speciale gelegenheden, zodat we weten wanneer we pieken kunnen verwachten in bezoek. Daar maken we ons beleid op. Waarbij de organisatie zich laat ondersteunen door Gido en zijn team van specialisten.”

IJpelaar: “We proberen door data te verzamelen en te analyseren, zodat de waan van de dag zoveel mogelijk beheersbaar wordt. Als wij bijvoorbeeld een nieuwe attractie openen, is de kans dat we meer bezoekers trekken aanzienlijk. Of neem de eerste week na de lockdown. Die gaf natuurlijk een heel ander beeld te zien dan een normale week. Dan is het een kwestie van goed analyseren in combinatie met logisch nadenken. Als we bijvoorbeeld een regenachtige dag verwachten moeten we de winkels en horeca anders aansturen dan bij een zonnige dag. Wanner er een grootschalig bedrijfsevenement plaatsvindt, is dat anders dan een normale parkdag. Dat heeft gevolgen voor personele bezetting en logistiek.” Kayen: “In ons park is geen enkele dag hetzelfde. Om dan toch elke keer weer goed voorbereid te zijn, is de inzet van ICT en automatisering onontbeerlijk.”

 

Gezonde mix tussen eigen medewerkers en externe specialisten

Er is dus sprake van een brede inzet van de afdeling IT & Digital. De samenstelling van het team is daar ook een goede afspiegeling van. Op de afdeling komen meerdere disciplines samen die nauw met elkaar samenwerken. IJpelaar: “We hebben een gezonde mix van eigen medewerkers en externe specialisten die we inhuren. Dit is om een aantal redenen een bewuste keuze. We kunnen namelijk afhankelijk van de vragen vanuit de organisatie op en afschalen. Daarnaast halen we op deze mensen professionals met  een frisse blik naar binnen wat de dynamiek en het resultaat ten goede komen. Zeker als je een projectteam samenstelt. Tot slot hou je op deze wijze op een simpele wijze de vinger aan de pols waar het gaat om de actuele ontwikkelingen in het werkveld.”

 

Hechte samenwerking met IT-Profile

Kayen: “Onze ervaring is dat deze flexibiliteit alleen maar voordelen heeft. Zeker als je samen kunt werken met partners die de organisatie en de dynamiek binnen een afdeling goed (her)kennen. IT Profile is zo’n partner. Zij weten inmiddels door een hechte samenwerking precies wat we zoeken in een kandidaat, zowel vakinhoudelijk als qua persoonlijkheid. De match is vaak goed en als de match er een keer toch niet blijkt te zijn, kunnen we daar transparant met elkaar over van gedachte wisselen.”

IJpelaar: “Het feit dat we IT-Profile ook regelmatig vragen de eerste gesprekken namens ons te voeren, zegt wat dat betreft genoeg. We hebben er eigenlijk altijd vertrouwen in dat ze de juiste kandidaat voor de klus vinden. En dat vertrouwen wordt eigenlijk altijd waargemaakt.”

 

Onze opdrachtgevers